Magamról


 

   Béni József Sándor vagyok, Klinikai szakpszichológus.

  Több mint 13 éve foglalkozom gyermek és felnőtt pszichoterápiával.

  Iskolák, diplomák :

·         1996., Kandó Kálmán Műszaki Főiskola – Mérnök Informatikus

·         2001., Testnevelési Egyetem - Sportoktató

·         2001., Kossuth Lajos Tudományegyetem – Okleveles Pszichológus

·         2008., Pécsi Tudományegyetem – Klinikai Szakpszichológus

·         2012., Aikido 4. dan - AIKIKAI (International Aikido Federation) 

Szakmai és egyéb képzések

2011 : The High Growth Coach képzés, Trebag kft.

2008-tól : Szomatopszichoterapeuta képzés Strassbourg

2007-tól : Analitikusan orientált pszichoterápiás szupervízió

2004 : kihelyezett rövid NLP képzés

1998-2004 : Magyar Pszichodráma Egyesület – teljes felsőfokú pszichodráma képzés

1999-2002 : Co-Counselling tanári képzés, Végzettség : Co-Counselling tanár

1997-tól : Holotropikus légzés

 

Egyetemi – főiskolai oktatás

·         Károli Gáspár RE – Gyermekpszichológia és terápia gyakorlatvezetés, gyermekpszichodiagnosztika hospitálás

·         Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola - Gyermekpszichológia gyakorlatvezetés

·         TKBF – Edzésvezetés és pszichológia oktatás

 

Mérnöki diplomám megszerzése után érdeklődésem az önismeret, a pszichológia, az emberekkel való bánásmód és terápia felé fordult, így azt kezdtem tanulni. 2001-ben végeztem a Debreceni Egyetemen pszichológusként, majd a Pécsi Tudományegyetemen Klinikai szakpszichológus diplomát kaptam. 2001 óta folyamatosan terápiás munkát végzek Nevelési Tanácsadóban.

Életem során a pszichológia számos területéről szereztem sajátélményű és tudományos tapasztalatokat. Analitikus szemléletben orientált szakképzést végeztem, és munkámban legtöbbször ezt használom, de szemléletemben a humanisztikus és a „4. terápiás irányzat”, a transzperszonális irányvonal is nagy szerepet kap.

Terápiás munkám mellett egy Nevelési Tanácsadó vezetői feladatkörét is elláttam.

Egyebek mellett a Magyar Szomatopszichoterápiás Egyesületben és a Magyar Co-Counselling közösségben is tevékenykedem.

A sport, a mozgás és a test képzése igen fontos része az életemnek. Több mint 25 éve foglalkozom testtudatossággal és testi-önismerettel harcművészeteken keresztül, ezen belül 20 éve Aikidoval, melyet oktattam is gyermekek és felnőttek részére. A TKB főiskolán pszichológiát oktattam Aikido szakos hallgatóknak. Néhány éve Arkloki és Aiki ju jutsu nevű harcművészeteket is gyakorlok.

 

Terápiás filozófiám

Az élet sokszínűsége nyomán különfélék vagyunk, minden ember egyedi, megismételhetetlen. Ön is. Állandó változásban vagyunk és az emberi teljességünk felé törekszünk, mely egy igazán tágas tudatállapot. Talán azért vagyunk itt, hogy tapasztaljunk, éljünk és megéljük önmagunkat.

Menet közben időnként előfordul, hogy olyan belső nehézségekkel, akadályokkal küzdünk, melyek megoldásához segítségre van szükségünk : egyszerűen nem érezzük jól magunkat bőrünkben, elveszítjük a belső harmóniánkat, jólétünket, a kapcsolatot önmagunkkal, vagy másokkal, nem érezzük egésznek, teljesnek magunkat, megakadunk, vagy csak rossz érzésekkel vagyunk tele, esetleg igényeinknek nem megfelelően cselekszünk.

Ilyenkor fordulhatunk sokfelé, de a pszichológus az az ember aki sok-sok tapasztalt és képzett szakember segítségével éveken át tanulmányozza önmagát, az emberi személyiség működését, a pszichés nehézségek és betegségek mibenlétét, valamint azt, hogy hogyan kell igazán figyelni egy emberre és szakszerűen segíteni. Ő az aki éveken át gyakorolja is hivatását, mely hozzásegíti a tanulmányai elmélyítéséhez, gyakorlatba ültetéséhez és saját hitelessége kidolgozásához. Ezért pszichés nehézségekkel érdemes őt megkeresni.

A pszichológia, a vallás és a filozófia hangsúlyozza az önismeret fontosságát. Az önismeret útján juthatunk el belső erő- és örömforrásainkhoz, fogadhatjuk el igazán önmagunkat és a minket körülvevő világot, tapasztalhatjuk meg valódi igényeinket és láthatjuk meg azt ami van. Az önismeret ugyanakkor segíti az életet : ha már itt vagyunk, fontos hogy megtanuljunk a realitásban élni, két lábbal a földön, és önmagunk megélése nyomán stabil egzisztenciát teremtve, ugyanakkor rugalmasnak és nyitva maradni az újra, az élet változására, és nem utolsó sorban a szellemi valóságra (bár amennyiben az előzőek megvannak, tapasztalatom szerint ez utóbbi is megjelenik).

Minden ember aki leül velem szemben, más és más érzéseket, élményeket kelt bennem, így törekszem arra, hogy a terápiás munka során az egyedi emberre tudjam szabni a megsegítés módját. Fontos tudni, hogy a terápia akkor hatékony, ha készek vagyunk a segítséget elfogadni, készek vagyunk elfogadni azt ami ott bennünk megjelenik és a megszülető tudatosság és megértés nyomán változtatni. A változás ilyenkor beállhat spontán módon, de előfordul, hogy erőfeszítést kell hozni.

A gyermekek és a felnőttek is fejlődésben vannak és az egyes fokokon fejlődési feladatok megoldásával küzdenek. Pszichés problémák, nehézségek, tünetek megjelenése esetén a probléma lehet mélyebb, de lehet egy egyszerűbb fejlődési elakadásról is szó. A betegség, és annak tünetei az emberi öngyógyító folyamat részei, egy belső megoldatlan probléma megnyilvánulása, mely végeredményben a gyógyulás, az egészség, és a teljesség felé mutat.

A terápia során maximálisan próbálom felhasználni ebben az öngyógyító folyamatban rejlő potenciált is.