Születés - Perinatális terápiák

Miért lehet fontos a születéskor megélt élményekkel való munka?

Régebben úgy gondoltuk, hogy a magzat egy alapvetően passzív, „tudatlan” lény. Jelenkori kutatások azonban cáfolják ezt és azt igazolják, hogy igencsak kompetens és tudással bíró lény már a fejlődés korai szakaszában is : álmodik, önindította mozgásokat végez, primitív játéktevékenységre és kommunikációra is képes, stb. Az anyánk méhében eltöltött 9 hónap, majd a születés lefolyása során megélt élmények és maga a születési folyamat az első és igencsak meghatározó élményeink. Mivel a folyamat során egy még nagyon nyitott, befogadó állapotban vagyunk az ekkor megélt traumák erős befolyással vannak a személyiségünk csírájának alakulására. Maga a születési folyamat erős karakterjegyeket vés a személyiségünkbe (lásd alább).

Hogyan is néz ki a születés folyamata?

Stanislav Grof cseh pszichiáter, pszichoanalitikus, a transzperszonális pszichológiai irányzat egyik alapítójának munkássága többek között a születéskori élmények kutatása köré szerveződik.  Elmélete szerint a születéskörüli élmények 4 alapvető csokorba rendeződnek a születés klinikai stádiumainak megfelelően.

1. fázis : Extázis

Ez maga az első kilenc hónap, mikor – jó esetben - boldogan, örömben és anyánk érzéseiben fürödve növekszünk. A köldökzsinóron keresztül kapjuk a táplálékot és az oxigént. Aki erre a fázisra emlékszik katartikus boldogság, harmónia, öröm, gyönyör veszi körül kívül és belül. Természetesen negatív élmények is lehetnek, amennyiben a normál terhesség valamiért megzavart. Azt ebben a fázisban elszenvedett traumatizációk (pl. terhesség alatti anyai gyász, méhlepényproblémák, külső behatások, ütődések, stb.) nagyon sok más mellett az alapvető ősbizalom, az összehangolódás és a kötődés kialakulására lehetnek hatással, valamint - jelenleg is folyó kutatásaim arra utalnak, hogy - a gyemekkori pszichózisok, autizmus és a schizofrénia kialakulásához is hozzájárulhatnak.

2. fázis : Nincs kiút – klausztrofóbia

Ez a fázis a méhösszehúzódások kezdetétől a méhszáj kinyílásáig tart. Nagyon negatív élményeket él meg itt a magzat : fuldoklás, haldoklás, szenvedés, bezártság, amikor nem lehet elmenekülni sehová a szenvedés elől. Ez egy normálisnak tekinthető szakasz a negativitása ellenére is, szükséges hogy mindannyian megéljük ezeket az érzéstípusokat itt. A megzavart 2. fázis (köldökzsinór tekeredés, ha túl sokáig tart, beszorulás, császármetszés, stb.) többek között hiperaktivitáshoz is vezethet, illetve némely depressziónak is ez képezi az alapját, de említhetem itt a sokunk által bizonyosan megélt klausztrofóbia (vagy más fóbiák) érzését is. Bizonyos kutatások az erős drog, ill. alkoholfüggőség hátterében is felfedezni vélik. Természetesen ennek a fázisnak is vannak pozitív aspektusai.

3. Fázis : Véres csata – küzdelem az életért

A méhszáj kinyílik és kiút kínálkozik a magzat számára az életben maradáshoz : végig kell küzdenie magát a szülőcsatornán, erős súrlódás, nyomás, oxigénhiány mellett. Ebben a fázisban a küzdés gyönyöre is megjelenik, de ez egy energetikailag erősen túlfűtött szakasz, tele agresszív-dühös érzetekkel. Aki erre a fázisra emlékszik, alapvetően negatív érzések sokaságát élheti meg, de a remény és az életben maradási ösztön pozitív érzetének támogatásával együtt. Traumának tekinthető itt nagyon sok minden, de a leggyakoribbak : vákuum, fogó használata, beszorulás, köldökzsinór tekeredés, csonttörések, szívleállás, stb. Alapját képezheti ezt a fázis hiperaktivitásnak, dadogásnak, migrénes fejfájásnak, indulatkontroll nehézségeknek, depressziónak, felnőttkori szexuális nehézségeknek (orgazmuskészség, potenciazavarok, szexuális aberrációk), stb.

4. Fázis : Extázis kint – a megszabadulás

Ez a fázis pozitív érzésekkel telített, maga a világrajövetel, mikor kizuhanunk anyánk méhéből – remélhetőleg valami puhára esve. Hideg van, furcsa, új dolgok vesznek körül minket, de mégis örülünk annak, hogy nem esett semmi bajunk, megpihenhetünk egy pillanatra anyánk karjaiban. Ez azt elengedés fázisa, a harmónia újjáéledése. Átkerültünk egy olyan helyről, amit már kinőttünk, egy sokkal nagyobb helyre melybe újra belenőhetünk. Azon emberek akik az extrém sportokat élményeket kedvelik az ebben a fázisban átélt érzéseiket idézik vissza újra és újra.

 

Milyen hatással bír a személyiség alakulására a születés?

Véleményem szerint az elszenvedett születési folyamat többek között alapvetően befolyásolja a különféle problémákkal való megküzdésünk módját, annak lefolyását. Ez igaz még egy olyan egyszerű probléma esetén is, mint egy kenyér kiválasztása a boltban. Akadályoztatott születési folyamat esetén (köldökzsinór tekeredés, túl hosszú vajúdás, császár-metszés, vákuum, vagy erős érzéstelenítők használata, csonttörések, hasi sérülések, beszorulás, és még számtalan traumát sorolhatnék itt végeláthatatlanul) egyebek mellet a problémamegoldó folyamat is akadályoztatott lehet.

A születésünkkor megélt élményeink a személyiségünk egy mély, még a szavak előtti rétegében tárolódnak, emiatt sok esetben megfogalmazhatatlanok, értelmünkkel integrálhatatlanok, csak újra megéléssel dolgozhatók meg és testi-érzelmi-érzéki szinten integrálhatók. Felnőttkori újra megélés esetén verbálisan is hozzáférhetővé, integrálhatóvá válhatnak. A gyermekek álmaikban és a tudatos emlékek szintjén is sokszor emlékezhetnek a születésükre.

Születési élményeink alapvető karakterjegyekben fejeződhetnek ki. Például megdolgozatlan császármetszéssel született gyermek, ill. felnőtt sokszor félénk, segítséget vár, „anyámasszony katonája”, nehezen mozdul, nehezen változtat, felnőttként „anya szoknyája mellett ülő”. Talán ellenkező példa gyermekeknél a hiperaktivitás. Ennek a gyermekkori kórképnek (bár felnőtteknél is előfordul és akkor már mániának is hívhatjuk) sok változata van, de az egyik formája születési akadályoztatásból, fuldoklás-élményből (a köldökzsinór ide-oda tekeredik, a magzat születéskor beszorul) származik. A magzat egy egészen mély, testi-zsigeri szinten azt tanulja meg, hogy szorult helyzetben hatalmas energiákat kell mozgósítania az életben maradáshoz, a szorongató probléma megoldásához. Minthogy egy iskolai szituáció, maga a szocializációs folyamat, illetve az élet is tele van szorult helyzetekkel (a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb példa, hogy nyugodtan kell ülni egy iskolapadban) ezért az így született gyermek sokszor hiperaktív tüneteket mutat az iskolában, és általában nem szereti a szűk helyeket sem.

Felnőttkorban is megmaradó karaktervonás lehet a szerektől való függőség. Nagyon nehezített születéskor, az elviselhetetlen élményekből, stresszből való menekülés egyik útja, hogy akár többször is „kómaszerű” állapotba kerül a magzat. Felnőttként az ilyen ember az élet stresszei elől sokszor alkoholos, drogos, gyógyszeres állapotba menekül, mely nagyon hasonlatos a kómához, hiszen csökkentik a felfogott érzetek intenzitását.

Ezek a karakterjegyek úgy tűnnek, hogy megváltoztathatatlanok, de megérthetők és - bár kemény munkával ugyan, de - módosíthatók.

 

Születésterápia

Stanislav Grof nyomán kidolgoztam egy strukturált játékterápiás módszert gyermekek részére, mellyel mély változásokat lehet elérni a születési folyamat traumatizációjának átdolgozásán keresztül. A módszer a szenzoros integrációs terápián alapul, és - érzés-minőségek szintjén - végigvezeti a gyermeket egy normál születési folyamaton. A módszer felhasználja a személyiségben rejlő öngyógyító mechanizmusokat - minden tünet a gyógyulás, a megoldódás felé mutató törekvés is egyben.

Csoportjaimban sikeresen gyógyultak hiperaktívok, autisztikus személyiségfejlődésű (Asperger szindróma, autisztikus jegyekkel küzdők) gyermekek, dadogó gyermekek, születési traumából eredő szorongásos zavarral küzdő gyermekek, stb. Ezt a módszert szükség esetén egyéni gyermek illetve felnőtt-terápiában is használom.

Felnőttek esetén alapvetően 2-féle módszerrel dolgozom, melyek a transzperszonális pszichológiából származnak : Holotróp alapokon nyugvó transzlégzéssel, illetve Indián izzasztókunyhóval. Ezek hatékony eszközök melyekkel felidézhetővé vállnak a születéskörüli élmények, így átdolgozhatók.

A transzlégzés egy speciális légzéstechnika, mely megváltozott tudatállapotot idéz elő, így a tudattalan tartalmak könnyebben hozzáférhetővé vállnak. Maga a légzés egy a jógából származó tisztító légzéstechnika, melyet bhastrika-nak neveznek, emellett a folyamatot zene és testmunka gyakorlatok segítik. A légzés során a születéskörüli élményeken túl, megjelennek absztrakt-esztétikai élmények, átélt életesemények és különféle szellemi-spirituális tapasztalatok is.

Az indián izzasztókunyhó az indián hagyományból származó eljárás, mely közösségi tisztító szertartás volt, és ünnepek, beavatások előtt használták. Ez szintén módosítja a tudatállapotot, ami elősegíti a tudattalanban lévő tartalmak felidézését. Egy természetes anyagokból épült félgömb alakú kis kunyhóban zajlik a folyamat, melyben izzó kövek és a természet segítik a tisztulást. A résztvevő különféle elemekkel, mint föld, levegő, víz és tűz találkozik egy megváltozott tudatállapotban. Fantasztikus közösségi élmény.